Szárítsunk virágot, készítsünk potpourrit!

Javában tombol a nyár és a kert tele van színekkel, ízekkel, illatokkal. A fűszernövények is ontják magukból jellegzetes illatukat. Ezeket a színeket és illatokat akár a hűvösebb időkre is eltehetjük, ha kiszárítjuk a virágokat, és potpourrit készítünk.

Fontos, hogy a textúrák, színek és illatok harmonizáljanak egymással, és az összhatás legyen számunkra kellemes.

Az elkészítése nagyon egyszerű: először is, a leszedett növényeket szárítsuk ki. Ehhez számtalan leírás található, de a legegyszerűbb, ha szellős, napfénytől védett helyen kiterítjük őket, míg zörgősre nem száradnak. Csokrokba kötve, felakasztva szellős helyen szintén jól tudnak száradni.

Miután kiszáradtak, óvatosan tegyük őket jól záródó üvegekbe, és felhasználásig abban tároljuk őket. Amikor ősszel, télen a kedvünk és hangulatunk úgy kívánja, vegyük elő a virágokat, és rendezzük el őket egy fatálba, üvegtálban az asztalra, vagy akár labdák formájában oda akaszthatjuk, ahová tetszik. Ha elég ügyesek vagyunk, ehhez hasonló koszorúkat is készíthetünk a virágokból.

Ahhoz, hogy a végeredmény ne csak egy illatozó egyveleg legyen, hanem díszítse is a környezetét, fontos, hogy illatos és színes szirmokat, leveleket gyűjtsünk össze. Ehhez jöhetnek a fűszerek és a különböző termések száraz héjai, valamint rögzítők a keverék tartósításához. (A rögzítők por formájában használandók, szerepük, hogy magukba veszik és tartósítják a többi illatot. A legismertebb az íriszgyökér.) Sok fűféle illóolaj formájában is kapható, ne aggódjunk hát, ha valamelyik hozzávalót nem tudjuk szárított formában beszerezni.

A nappaliba érdemes hűsítő-frissítő aromákat használni, és mindenképpen úgy elhelyezni a színes egyveleget, hogy az egyben dekoratív is legyen. Szintén jól mutatnak a potpourrival töltött, finom anyagból készült zacskók is, melyeket a szoba bármely részében elhelyezhetünk. A nappaliba készítendő potpourrihoz a következő füvekből válogassunk: bazsalikom, babér, mirtusz, izsóp, citromfű, rozmaring, menta, cipruska, fehér üröm, rozmaring, rózsagyökér, szagos müge, kakukkfű, citromkóró.

A hálószobában kiemelt szerepe van a potpourrinak, ez a helyiség ugyanis nemcsak a pihenés és az alvás helye, hanem általában a ruhásszekrény is itt található. A potpourrit ebben a helyiségben érdemes muszlin párnácskákban tartani, ezeket akár a párnánk alatt is elhelyezhetjük. Ha a keverék levendulát is tartalmaz, a muszlinzacskókból tehetünk egyet-egyet a fehérneműk és az ágyneműk közé is.

(Praktikus, hasznos, mindemellett pedig igen dekoratív megoldás a vállfákat textillel bevonni, és ezek bélésébe helyezni a száraz-illatos virágkeveréket.) A hálószobába készítendő potpourrihoz a következő füvekből válogassunk: levendula, citromkóró, rózsaszirom, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű.

Az illatos, színes növények a konyhában is sokat segíthetnek. A főzés közben keletkező szagoktól nehéz megszabadulni, a manapság olyannyira divatos illatosítók helyett azonban próbálkozzunk természetes szagtalanítóval. Bizonyos keverékek a legyek elűzésére is alkalmasak, ráadásul nem csak semlegesítik a szagokat, hanem üdén tartják a konyha levegőjét is. A növényeket tálban is tarthatjuk, csokorba is köthetjük, de bele is varrhatjuk az edényfogó kesztyűbe. Minden alkalommal kellemes illatot áraszt majd, amikor valami forrót fogunk vele.

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júliusi (108.) számában.

 

 

Forrás: http://gazigazito.hu, http://www.edenkert.hu

Képek forrása: 

https://treasureinanearthenvessel.blogspot.comhttps://24.hu/otthon

 

Megosztás Megosztás