A szigetelés jó befektetés

Megfelelő szigeteléssel a családi házaknak nem csak a rezsije csökkenthető: értékük akár 6 millió forinttal is magasabb lehet.

A Knauf Insulation és az Otthontérkép által készített, 25 ezer hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatás megállapítása szerint a hirdetési piacon évről évre nő a szigetelt ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett családi ház 17%-a, addig 2018 tavaszára már 21%-a volt szigetelt – azaz, mára már minden ötödik eladó ház ilyen.

 

A házak szigetelésével tulajdonosaik azon túl, hogy jelentős – éves szinten akár 100-150 ezer forintnyi – rezsiköltséget tudnak megspórolni, ingatlanjuk értékét is jelentősen meg tudják növelni. A kutatás megállapítása szerint a szigetelt házak akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatják: országos szinten átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon.

A szigetelt ingatlanok ára ráadásul gyorsabban nőtt: 2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222 000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270 000 Ft/négyzetméter áron hirdették.

A különbség különösen azokban a megyékben volt jelentős, ahol az épületállomány átlagos minősége rosszabb, és ahol eleve olcsóbbak az ingatlanok. Azonos méretű családi házak esetében Csongrád és Bács-Kiskun megyében akár hatmillió, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben azonban már csak kétmillió, Pest megyében pedig mindössze százezer forint pluszt jelent a szigetelés megléte.

A kutatás további területi különbségekre is rámutatott. Így például az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki a szigetelés meglétét, mint máshol. Az elemzők szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

 

 

A felmérés ugyanakkor arra nem mutatott rá, hogy a magasabb eladási, illetve vételi áron túl a szigetelés milyen további piaci előnyhöz juttatja az eladókat – például jelent-e a szigeteltség, illetve az energetikai korszerűsítés előnyt az eladás gyorsaságában.

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. májusi (107.) számában.

 

 

ForrásGreenfo.hu

Képek forrása: Otthontérkép MagazinxckukPixabay

 
Megosztás Megosztás