Igazságosság ökológiai korlátok közt

Mi történik, ha alapjövedelmet kap egy munkanélküli? Kísérlet Finnországban és tervek Hawaii államban

Mostanában egyre több szó esik a feltétel nélküli alapjövedelemről, amit állampolgársága alapján kapna mindenki, ahogy elnevezése is sejteti: feltételek nélkül.

Finnországban a kormány döntése alapján két éves kísérletbe fogtak 2000 fő munkanélküli bevonásával, hogy kiderítsék, mihez kezdenek az emberek, ha munkanélküli segély helyett mindenféle kötöttségektől mentes alapjövedelmet kapnak. A kísérlet 2016-2018 között zajlik, és a résztvevők havonta 560 eurót kapnak a bankszámlájukra. 

Bővebben


Azraq az első, megújuló energiát használó menekülttábor a világon

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 2017. május 17-én helyezte üzembe az újonnan épült napelemparkot a jordániai Azraq menekülttáborban. A telep használatával évi 1,5 millió $-t spórol az UNHCR, és a CO2 kibocsátás is évi 2370 tonnával csökken.

Bővebben

 


2 az 1-ben: Városi kert és élelmiszerbank

Arizonában működik egy élelmiszerbank, ami nem csupán ételcsomagokat oszt, hanem egészséges élelmiszert is termel, sőt, kertészkedésre, gazdálkodásra is tanítja a rászorulókat.

Bővebben

 

 


Ingyen napelem civilektől rászorulóknak - miközben szakembereket is képeznek

 

Washingtonban gyakornokok telepítenek ingyen napelemeket kis vagy közepes jövedelmű - nyugdíjas, nagycsaládos, energiaszegénységben élő stb. - háztartások otthonai tetejére.

 

 

 

A munkát a GRID Alternatives Mid-Atlantic nonprofit szervezet felügyeli egy nagyobb, 3 éves program keretében, amelynek célja, hogy támogassa az alacsony jövedelmű háztartások napenergia hasznosítását és egyben a háztartások tagjainak képzését ezen a területen.

Bővebben


Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

 

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.

Bővebben

 

 


Használt telefonok gyűjtése Afrikától Európáig

 

A hulladéklerakóba kerülő telefonok mérgezik a talajt, a vizeket, az embereket, és ha kidobjuk őket, kárba vész számos olyan anyag, amely újrahasznosítható lenne az új telefonok gyártásakor, és megkímélné a gyors tempóban fogyó természeti erőforrásokat.

Bővebben

 

 


 

 
 
 
 
Megosztás Megosztás