Igazságosság ökológiai korlátok közt

Szorgos méhek, még szorgosabb közösség: gyülekezeti méhészet Göncruszkán

Göncruszka település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szlovák határ közelében található. Sohajda Levente református lelkész három falu - Göncruszka, Vilmány, és Hejce - református lakosságát fogja össze. A kis közösségi gyülekezet saját tagjainak önkéntes munkájára alapozva elindított egy méhészetet.

Bővebben


Élhető városrész egy élhető városban: Aspern, Bécs Tóvárosa

Nagyot gondoltak a bécsi városvezetők és lakosok 2007-ben. Megálmodtak egy élhető, autómentes, természetközeli városrészt, ahol minden megtalálható egy helyen: lakóhelyek, munkahelyek, vásárlási lehetőség, iskola, óvoda, szórakozási lehetőségek. A tervezéskor az életminőség és együttműködés elősegítése volt az elsődleges cél.

Bővebben


Zöld falat "épít" 11 ország Afrikában

Afrikában, a Szahara déli széle mentén, 11 ország fogott össze, hogy zöld falat építsen a klímaváltozás egyik, a régióban nagyon fontos hatása, az elsivatagosodás megállítása érdekében. A "fal" 15 km széles és 8000 km hosszú lesz, és átszeli az egész kontinenst. Példát mutat az összefogásra és egy sokszorosan pozitív fal "építésére".

Bővebben

 


Közösségi kórház Indiában

Az 1980-as évek elején született meg a Shaheed közösségi kórház álma Indiában. Olyan kórházat szerettek volna megálmodói, amelyet a helyi, nagyrészt fizikai munkát végző lakosok építenek fel, és az ő jól-létüket szolgálja, szinte mindenki számára elérhető áron.

Bővebben


Mi történik, ha alapjövedelmet kap egy munkanélküli? Kísérlet Finnországban és tervek Hawaii államban

Mostanában egyre több szó esik a feltétel nélküli alapjövedelemről, amit állampolgársága alapján kapna mindenki, ahogy elnevezése is sejteti: feltételek nélkül.

Finnországban a kormány döntése alapján két éves kísérletbe fogtak 2000 fő munkanélküli bevonásával, hogy kiderítsék, mihez kezdenek az emberek, ha munkanélküli segély helyett mindenféle kötöttségektől mentes alapjövedelmet kapnak. A kísérlet 2016-2018 között zajlik, és a résztvevők havonta 560 eurót kapnak a bankszámlájukra. 

Bővebben


Azraq az első, megújuló energiát használó menekülttábor a világon

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 2017. május 17-én helyezte üzembe az újonnan épült napelemparkot a jordániai Azraq menekülttáborban. A telep használatával évi 1,5 millió $-t spórol az UNHCR, és a CO2 kibocsátás is évi 2370 tonnával csökken.

Bővebben

 


2 az 1-ben: Városi kert és élelmiszerbank

Arizonában működik egy élelmiszerbank, ami nem csupán ételcsomagokat oszt, hanem egészséges élelmiszert is termel, sőt, kertészkedésre, gazdálkodásra is tanítja a rászorulókat.

Bővebben

 

 


Ingyen napelem civilektől rászorulóknak - miközben szakembereket is képeznek

 

Washingtonban gyakornokok telepítenek ingyen napelemeket kis vagy közepes jövedelmű - nyugdíjas, nagycsaládos, energiaszegénységben élő stb. - háztartások otthonai tetejére.

 

 

 

A munkát a GRID Alternatives Mid-Atlantic nonprofit szervezet felügyeli egy nagyobb, 3 éves program keretében, amelynek célja, hogy támogassa az alacsony jövedelmű háztartások napenergia hasznosítását és egyben a háztartások tagjainak képzését ezen a területen.

Bővebben


Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

 

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.

Bővebben

 

 


Használt telefonok gyűjtése Afrikától Európáig

 

A hulladéklerakóba kerülő telefonok mérgezik a talajt, a vizeket, az embereket, és ha kidobjuk őket, kárba vész számos olyan anyag, amely újrahasznosítható lenne az új telefonok gyártásakor, és megkímélné a gyors tempóban fogyó természeti erőforrásokat.

Bővebben

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás Megosztás