Szezonális szemezgető

Kislábnyomos Húsvét

A Húsvét csalhatatlan jele annak, hogy végre ismét itt a tavasz. Ilyenkor feléledünk mi is a természettel, ami jó alkalom arra, hogy tudatosabban fogjunk hozzá a készülődésnek, s igyekezzünk fenntarthatóan ünnepelni. 

Mit tehetünk, ha zöldebb Húsvétra vágyunk? Ehhez az alábbi ötletekkel, hasznos információkkal szeretnénk hozzájárulni.

Bővebben

 


Ehető virágok - a kerti és balkon élővilág tervezése

Bizonyos kultúrákban – a görög, római és kínai gasztronómiában – évezredes hagyomány a virágok konyhai felhasználása. Máshol – így hazánkban is – ez meglehetősen ritka alkotóeleme egy-egy salátának, desszertnek. A gasztronómiai trendek alapján viszont úgy tűnik, egyre többen fedezik fel (újra) a virágot mint táplálékot, mely különleges ízvilágával és megjelenésével valódi kulináris élményt nyújt.

Bővebben


Alternatív influenza-kezelés

 

Ha náthásak vagy influenzásak vagyunk, próbáljuk ki a hagyományos népi gyógymódokat. Ne rohanjunk rögtön a gyógyszertárba, hiszen számos hatékony, jól bevált módszer létezik!

Bővebben

 


Téli kirándulóhelyek

 

Pihenésre, kikapcsolódásra télen is szükségünk van, nem csak nyáron. Egy kiadós kirándulás, egy izgalmas bobozás vagy egy történelmi emlékhely felfedezése élménydús és feltöltő program lehet az egész családnak. Mindezért nem is kell messzire utaznunk, hiszen Magyarország bővelkedik izgalmas programlehetőségekben.

 
 

Újévi zöld fogadalmak

Hamarosan lezárul a 2017-es esztendő; ilyenkor jó időt szakítani egy kis számvetésre, köszönetet mondani mindenért, ami jó volt, levonni a tanulságot a hibákból, és elgondolkodni a jövőn, sok más mellett a zöld feladatokon is.

A fenntartható jövő érdekében az emberiségnek komoly lépéseket kell tennie és ehhez az egyén szintjén is mindannyiunknak változni kell.

 

Ezirányú elszántságunkat fokozandó az idén próbálkozzunk zöld újévi fogadalmakkal!

Bővebben


Hat társasjáték a karácsonyi szünidőre (is)

 

Egy jó társasjáték csodákra képes, észrevétlenül hozza össze, és nyitja meg az embert, amire az évnek ebben a szakában talán még nagyobb szükségünk van, mint máskor. Íme fél tucat remek játék, amelyek biztosan nem okoznak csalódást, különleges ajándékok lehetnek, és garantáltan összehozzák a családot.

Bővebben

 


„Télikert” – kerti teendők, kerttervezés télen

A kertészek számára a tél a jól megérdemelt pihenés ideje. A fűtött szobában üldögélve, a madáretető körüli jövés-menést szemlélve azonban már télvíz idején elkezdhetjük tervezgetni a következő évet; átgondolhatjuk, mi hova kerüljön, min szeretnénk esetleg változtatni, milyen teendők várnak ránk a következő szezonban. 

Bővebben

 


Zöld ötletek csizmába

 

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre – ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást. Ne feledjük! A legmaradandóbb ajándékot Mikuláskor is az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik!

 

Bővebben


Adventi naptár

 

Adventi naptár készítésével megkönnyíthetjük a karácsonyi  várakozást a türelmetlenebb gyerekek számára, sőt, akár őket is bevonhatjuk a készítésbe. Lássuk hát, hogyan, miből készíthetünk hulladékmentes, kreatív adventi naptárat!

 

Bővebben

 


Sétálj ott, ahol a madarak járnak: 5 hazai lombkorona tanösvény

A hétköznapi tanösvények is számtalan izgalmas látnivalót rejtenek, a felfedezésre váró, titkokkal teli ösvények nyugodt erdei sétákra csábítanak. Ám most már nem csak a talajszintet vizsgálhatják meg a kicsi – és nagyobb – felfedezők, magasabbra is merészkedhetünk 5-10 méterrel, és a lombok közt sétálhatunk, ahol az erdők titokzatos világába nyerhetünk betekintést olyan magasról, ahonnan eddig csak a madarak láthatták.

Bővebben

 


Miért NE tegyük rendbe a kertet télre

A kertek számtalan hasznos rovarnak, madárnak és kétéltűnek nyújthatnak élőhelyet, azaz fontos szerepet játszanak az élővilág változatosságának és egészségének fenntartásában. Az őszi kerti munkákkal támogathatjuk, de akadályozhatjuk is kerti segítőink túlélését, és a következő szezon sikerességét!

Ha azt gondoltuk, a kert akkor van felkészítve a télre, ha az utolsó levélig összegereblyéztük a faleveleket, kinyűttük az egynyári növényeket, visszavágtunk minden visszavágandót, ügyesen betakargattuk a rózsákat, mulcsoztuk a talajt, kiakasztottunk egy madáretetőt, majd hátradőltünk, hogy végre makulátlan szezonvégi rend van – akkor elkönyvelhetjük, hogy fogalmunk sincs, mekkora károkat tud okozni a tüchtig kert.

Bővebben


Készítsünk aszalványokat házilag!

Szeptemberben már igencsak időszerű téma az aszalás. Érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségeskertünk roskadozik a terményektől, és felmerül a kérdés, vajon milyen módon tartósítsuk a fölösleget, tároljuk el a vitaminszegény téli időszakra? Milyen formában legjobb ezt megtenni környezet- és egészségtudatos, fenntartható módon? A válasz adja magát: Aszaljunk!

Bővebben

 


Legyünk előre látóak: nyári hűtés és árnyékolás fákkal

A napsütés sok szempontból nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz; meleget és világosságot ad, a növényekben zajló fotoszintézis motorja, továbbá tiszta és megújuló energiaforrás. A nyári időszakban azonban, amikor beköszönt a kánikula, és a tűző nap hatására túlzottan felmelegszik az otthonunk, sokan kénytelenek bekapcsolni a légkondit, ami ugyebár jelentős áramfogyasztással jár.

Bővebben

 


 

 
 
 
 

 
 
Megosztás Megosztás