Kislábnyom Hírek

 

Magasabb számla vagy több adó – Paks II mindenképp drága lesz

 

Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója a Vasárnapi Híreknek adott interjúban beszélt a paksi beruházás gazdasági problémáiról.

Bővebben

 

 


Ingyenes tömegközlekedéssel a légszennyezés ellen?

A sajtóban bombaként robbant annak híre, hogy Németország a dízelautók városokból való kitiltását tervezi. A német városok levegőminőségének javítása érdekében azonban a tervek közt szerepel az is, hogy ingyenes tömegközlekedéssel csábítják át az autósokat a tömegközlekedésre.

Bővebben


Áradás és vízhiány – a klímaváltozás komoly vizes gondokat jelent

Várhatóan már az évszázad végére jelentősen megnő az időjárási szélsőségek gyakorisága, de van, ahol már most komoly gondok vannak: a dél-afrikai Fokváros például hónapok óta súlyos vízhiánnyal küzd

Európa nagyvárosai – egyelőre – nem tartanak itt, de a Newcastle-i Egyetem egy új, a három legsúlyosabb időjárási szélsőséget minden eddiginél átfogóbban vizsgáló kutatása szerint itt sem lesz ritka, hogy a helyzet kritikussá váljon.

Bővebben


A legfrissebb tények és adatok a klímaváltozásról

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásait világszerte egyre többen látják és érzékelik, ezért fokozott érdeklődés övezi a klímakutatás eredményeit. A tudósok nagy erőkkel próbálják feltérképezni a globális hőmérséklet-emelkedéssel, a jégsapkák olvadásával, a szélsőséges időjárási jelenségekkel kapcsolatos okokat és következményeket.

Lássuk a 2017-es év legfontosabb megállapításait a témában!

Bővebben


Új-Zéland új vízum kategóriát hoz létre a csendes-óceáni szigetekről érkező klímamenekültek számára

Az emelkedő tengerszint miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat a csendes-óceáni térségben. Miközben néhány szigetország azon munkálkodik, hogy teljes lakosságát átmenekítse a szomszédos szigetek valamelyikére, Új-Zéland újonnan megválasztott kormánya – a világon elsőként – egy klímamenekült-program kidolgozásába kezdett.

 

Egy perui gazda a klímaváltozásban betöltött szerepe miatt perelt be egy német energetikai óriáscéget

Apró, de jelentős jogi sikert ért el tavaly novemberben egy német bíróság előtt Saul Luciano Lliuya, egy perui gazda. A perui férfi azt követeli, hogy a német energetikai óriásvállalat, az RWE – mely a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátója – vegye ki a részét a férfi perui otthonának, Huaraz városának védelméből.

Bővebben


Optimista pesszimizmus: nemzetközi szakértők értékelték a klímapolitikát

 

A bonni klímacsúcson nyilvánosságra hozták a Climate Change Performance Index számításának legújabb eredményeit.

A klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarország a sereghajtók között: a 60-as lista 44. helyén szerepel.

Bővebben

 


Térképen a fosszilis üzemanyagok elleni küzdelem

Miközben a világ minden tájáról politikai vezetők érkeztek a németországi Bonnba, hogy részt vegyenek az ENSZ-klímakonferencián, aktivisták – egy növekvő nemzetközi kampány, a Blockadia részeként – blokád alá vontak egy szénbányát a város közelében. A tiltakozással azt üzenték a politikai elitnek: azonnali hatállyal fel kell hagyni a fosszilis üzemanyagok kitermelésével.

Bővebben


Walesi napelemfarm: az „Év közösségi megújuló projektje” egy szénbánya fölött

A walesi Gower városában működő Gower Regeneration Ltd. nyerte el idén az „Év közösségi megújuló energia projektje” díjat.

Az angol Renewable Energy Association (Megújuló Energia Szövetség) által évenként meghirdetett díjat az az angol vagy walesi közösség kapja, amely az adott évben a legjobb fenntartható energiás projektet kezdeményezte.

Bővebben


Európa még mindig a fosszilis energiát támogatja?

Egy most publikált jelentés szerint az európai kormányok és az EU évente több mint 112 milliárd euróval támogatják a legnagyobb károsanyag- kibocsátással járó fosszilis energia termelését és felhasználását.

Ez szembemegy azzal a vállalással, miszerint 2020-ig megszüntetik ezeket a káros támogatási rendszereket. Sőt, ellentétesek a Párizsi Megállapodással is, amely szerint a fosszilis tüzelőanyagokból származó széndioxid-kibocsátást megszüntetik az évszázad második felére.

Bővebben


Történelmi fordulat: jövőre beérheti a napenergia az atomenergiát kapacitás terén 

Szakértői előrejelzések szerint a globális napenergia-kapacitás néhány hónapon belül meghaladja a teljes nukleáris kapacitást. 

A jelenlegi nukleáris kapacitás mintegy 391,5 gigawatt, a napenergia-kapacitás azonban ez év végére várhatóan eléri a 390 gigawattot, köszönhetően a szektor nyolc százalékos éves bővülésének – derült ki a GTM Research jelentéséből.

Bővebben


Negyven katolikus intézmény vonja ki befektetéseit a fosszilis iparágból

Negyven katolikus intézmény – köztük olasz, belga, brit, ausztrál és dél-afrikai egyházi szervezetek – döntött úgy, hogy kivonja tőkéjét a fosszilis ágazatban érdekelt vállalatokból. A tőkekivonás várhatóan néhány év alatt zajlik majd le.

Bővebben

 

 


Chile áramellátását a szél, Nap és vulkánok biztosítják

Chile energiatermelése radikálisan átalakult az utóbbi évtizedben. Itt épült meg Dél-Amerika első geotermikus erőműve, mely 165.000 háztartás energiaellátását biztosítja. Az országról elmondható, hogy egyre növekvő ütemben állít elő tiszta energiát; a geotermikus erőművek mellett például hatalmas napelem parkok és szélfarmok épültek az utóbbi néhány évben.

Bővebben


 

Elmaradt településből világhírű példa – helyi gazdaságfejlesztés megújulókkal

Az Ausztriában található Németújvár (Güssing) néhány kilométerre fekszik a magyar határtól. Elszigetelt, elmaradott település volt néhány évtizeddel ezelőtt, és a fiatalok elvándorlása jellemezte a térséget. A problémákra válaszul egy újszerű ötlettel állt elő a későbbi polgármester, Peter Vadasz és egy fiatal mérnök, Reinhard Koch az 1980-as évek végén. Mivel a település legnagyobb kiadását minden évben a hő- és villamosenergia-szolgáltatás díja jelentette, az ötletgazdák azt találták ki, hogy fosszilis energiaforrásokból előállított energia helyett saját helyi megújuló forrásaikból maguk igyekeznek majd ellátni a helyi energiaigényeket, az így keletkező nyereséget helyi vállalkozásokba és új munkahelyekbe forgatva vissza.

Bővebben


 

A tundra olvadásával elszabadul a pokol?

Mostanság különös dolgok történnek Észak-Szibériában, az örökké fagyos tundra vidékén. Tavaly augusztusban egy fiatal fiú halt meg lépfenében (más néven anthraxban) a Jamal-félszigeten, és további 20 ember került kórházba ezzel a rendkívül fertőző betegséggel.

Bővebben

 


 

 
 
 
 
 
Megosztás Megosztás