EnergiaKözösségek

Az E.ON EnergiaKözösségek háztartászöldítési és energiamegtakarítási verseny második kreatív versenyfeladata rendszerint egyfajta alternatív böjt megvalósítása volt, egy időben a Húsvétot megelőző Nagyböjttel. Idén kiloWattal böjtöltek a résztvevő családok, és dacára annak, hogy felforgatta életüket a koronavírus járvány, lelkesen és kreatívan oldották meg ezt a feladatot is!


Az E.ON EnergiaKözösségek háztartásai idén, a verseny második feladataként kiloWatt-böjtöt tartanak, párhuzamosan a Húsvét előtti Nagyböjttel. A kiloWatt-böjt minden héten más kiloWatt-faló területre fókuszál, azzal a céllal, hogy átfogóan segítse a közösségek energiamegtakarítását, illetve támogassa az éghajlatváltozás elleni küzdelmünket. A böjt részeként a háztartások minden vasárnap leolvassák mérőóráikat is, ezzel is elősegítve a tudatosság növekedését és a fogyasztás csökkentését.


A 6. E.ON EnergiaKözösségek évad hagyományos megtakarítási verseny része hivatalosan is elkezdődött, december első hetében a közösségek megtették az első óraleolvasást.

Az ország számos részén szerveződtek csapatok idén is, több mint 20 közösség szállt versenybe.


8. alkalommal indult el idén szeptemberben az EnergiaKözösségek program, 6. éve az E.ON-nal együttműködésben, E.ON EnergiaKözösségek néven. A korábbi tapasztalatokra alapozva idén először két felkészítő képzést szerveztünk, hogy ezzel is zökkenő mentesebbé tegyük a koordinátorok számára a közösségszervezést és a versenykezdést.


Idén 6. alkalommal indult el az E.ON EnergiaKözösségek program, ami valójában már a 8. év, ha az Európai Unió keretei között szervezett első két évadot is számításba vesszük.

Legnagyobb örömünkre úgy tűnik, a lelkesedés nem csökken a program irányában, sőt, idén a legutóbbi évadokhoz képest jóval nagyobb számban jelentkeztek a lelkes érdeklődők az ország minden tájáról, hogy klíma-koordinátorként egy közösséget vezessenek és támogassanak a versenyben.


A GreenDependent 2019 novemberében szakmai műhelymunkát szervez az “ENERGISE” elnevezésű európai kutatási projektjéhez kapcsolódóan “Az energiafogyasztás és klímaváltozás emberi oldala: Miért használunk így, ennyit és hogyan változtassunk ezen? Élő labor, energiaközösség, klíma-klub...” címmel.


Nemrégiben jelent meg az ENERGISE projekt keretében egy magyar nyelvű kiadvány, melyben részletesen beszámolunk a projekt során alkalmazott különleges kutatási módszerről, az ENERGISE Energia Élő Laborokról.


Klíma-koordinátorok jelentkezését várjuk a 2019 őszén induló E.ON EnergiaKözösségek program új évadába, szeptember 15-ig!

 

Idén ősszel immáron 8. alkalommal indul el az EnergiaKözösségek program, ahol a résztvevők csupán viselkedésük megváltoztatásával igyekeznek minél több (minimum 9%) energiát megtakarítani. A versenyben EnergiaKözösségek, vagyis 5-10 háztartásból (pl.: szomszédokból, munkatársakból, barátokból, osztálytársak szüleiből) alakított csoportok vehetnek részt, melyeket egy-egy önkéntes klíma-koordinátor fog össze.


Az idei „Kell ennyi energia?!” kampány második kihívása egy "haladó" zöld kérdéseket körüljáró teszt volt,  amiben a kitöltőket többek között például mindennapi életmódjukról (pl.: utazás, étkezés, lakhatás); zöld aktivitásukról (pl.: civil szervezeti tagság, önkénteskedés);  és szabadidőhöz, nyaraláshoz fűződő szokásaikról (pl.: hol nyaralnak, mivel utaznak) kérdeztük.


Idén második alkalommal szervezi meg a GreenDependent a „Kell ennyi energia?!” közösségi média kampányt, ahol 10 héten keresztül változatos témák mentén érdekes és tanulságos cikkeket, ötleteket, híreket osztunk meg az E.ON EnergiaKözösségek közösségi oldalán.

Ezek segítenek, hogy minél több energiát spóroljunk meg, így csökkentsük karbon-lábnyomunkat, valamint lehetőséget adnak a felkészülésre az ősszel induló közösségi megmérettetéshez is.